Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta




cursuri de limba franceza










Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

Schimb de tineri, Cârţa, 2009 ...


Istoricul şi cadrul proiectului

În perioada 04 – 18 iulie 2008, la invitaţia MJC din Pacé, un grup de 8 tineri voluntari şi coordonatoarea Tineret a Asociaţiei de prietenie « Ille et Vilaine-Sibiu » au beneficiat, în cadrul Programului Tineret în Acţiune, finanţat de Uniunea Europeană, de o deplasare în departamentul Ille et Vilaine (Pacé, Saint Malo, Rennes), Franţa.
Scopul schimbului franco-româno-italian a fost mai buna cunoaştere a celor trei culturi, prin abordarea de activităţi din sfera mediului înconjurator, a alimentaţiei sănătoase, a activităţilor sportive, a descoperirii turistice. Un obiectiv important, în cadrul sejurului, a fost şi realizarea unui material video pe tema mediului şi al impactului nefast exercitat asupra acestuia de lipsa trierii şi reciclării deşeurilor.

În anul 2009 nu s-a reuşit o reiterare a proiectului in aceleaşi coordonate, el devenind un schimb bilateral, franco-român, derulat cu sprijinul, în Franţa, al asociaţiei « Solidarité 35 Roumanie », iar în România, cu sprijinul APIVS.

Tinerii

În vara anului 2009, între 31 iulie şi 10 august, un grup de 16 tineri, 6 francezi şi 10 români, au reluat, la Cârţa, in judeţul Sibiu, tematica şi principiul întâlnirii de anul trecut. Siona Roques, animatoarea grupului francez, împreună cu Maeylin Martin, Gabrielle Josse, Aude Sinquin, Clémence Foisy-Marquis şi Laure Sauvourel au petrecut 10 zile în comuna sibiană, alături de alţi 10 tineri cârţeni.

Locaţia şi activităţile din CDI

Locul de derulare al activităţilor de interior a fost Centrul de Documentare şi Informare al comunei, pus cu generozitate la dispoziţia proiectului de Şcoala şi Primăria din Cârţa, care, prin persoana d-nei Iuliana Turi, director, a asigurat şi o parte din materialul necesar desfăsurarii activităţilor, precum si echipamentul logistic şi mijloacele de comunicare. Tot în incinta şcolii, tinerii au beneficiat de spaţiul Atelierului gastronomic în care şi-au putut pregăti masa în fiecare zi, precum şi de sala de sport şi de curtea şcolii pentru activităţile sportive.
Obiectivul proiectului, anul acesta, pe lânga cunoaşterea reciprocă, a fost realizarea unui joc de protejare a mediului, dupa principiul jocului « Cluedo », prin care participanţii să identifice care este personajul care a salvat planeta, din ce ţara provine el şi care a fost gestul salvator. 
Trebuie menţionat că în cazul acestui proiect, Centrul de Documentare şi Informare a fost deschis zilnic, pe perioada vacanţei, fără a avea însă profesor documentarist sau orice alt permanent (salariat sau benevol) în afara d-nei directoare, care, fiind în activitate, venea la şcoală în fiecare zi şi astfel, puteam să o solicitam cu diverse cereri : hârtie, scotch, pensule, markere, echipament audio-video, acces în laboratorul de informatica pentru ca era dotat cu mai multe calculatoare şi puteam să facem o căutare colectivă de informaţie, culori, pensule, numere de telefon, informaţii utile, etc. De asemenea, tot în situaţia acestui tip de intâlnire, CDI-ul a îndeplinit rolul unei MJC (Maison de la Jeunesse et de la Culture), prin specificul publicului pe care l-a primit şi tipul de animaţie realizat.

De asemenea, am resimţit dificultatea de a obţine informaţii utile legate de comuna în care ne aflam, obiective turistice importante, spaţii de cazare sau de restauraţie, mijloace de transport, programul acestora, etc informaţii foarte importante pentru orice turist sau cetaţean în trecere prin comuna respectivă, care ar fi putut fi disponible într-un stand din CDI sau într-un Centru de Informare pentru turişti.

Activităţile din afara CDI-ului

Activităţile din afara Centrului de Documentare şi Informare au fost de descoperire a comunei şi a împrejurimilor sale şi s-au realizat dupa un program propus de tinerii cârţeni, coordonaţi de Alexandru Anghel, tânăr angajat al Primariei Cârţa şi, în acelaşi timp, şef al Cetei de Juni din comună.

Cazarea

Cele 6 tinere din Ille et Vilaine au fost găzduite de-a lungul sejurului lor în campingul « Oude de Wilg » din Cârţa, intr-o ambianţa primitoare, bucurându-se de atenţia deosebită a gazdelor, Tudorel şi Manette.

Convieţuirea în timpul proiectului

Pe parcursul celor 10 zile tinerele franceze au avut ocazia să descopere comuna românească  şi să ia contact cu realităţile sale, atât în materie de mediu înconjurător cu problematicile sale, cât şi din punctul de vedere al vieţii de zi cu zi a locuitorilor, al obiectivelor turistice, al structurilor de primire, al locurilor de servire a mesei, al spaţiilor de comercializare, al posibilităţilor de relaxare şi de petrecere a timpului liber.
În ceea ce priveşte relaţia cu tinerii români, atmosfera generala a fost extrem de bună, iar grupul a început să se sudeze de la primele intâlniri.
La nivelul comunicarii, însa s-au observat unele deficienţe şi sincope. Limbile româna şi franceza nu erau cunoscute de tot grupul, iar limba engleză nu era cunoscută suficient de bine, astfel încât să asigure coerenţa comunicării şi înţelegerea la nivel de proiect.
La nivelul organizării tinerilor români s-a remarcat lipsa experienţei în organizarea acestui tip de întâlniri din domeniul cooperării europene. Deşi cei mai mulţi dintre ei au oarecum experienţa lucrului în echipă prin comunitatea pe care o constituie, misiunea acestui grup informal al Cetei de Juni este păstrarea vie a tradiţiilor şi obiceiurilor locale şi mai puţin întâlnirile tematice cu tineri din alte ţări.  De asemenea, se remarcă inexistenţa unui sistem real de susţinere a activităţilor de tineret, inexistenţa organizaţiilor de tineret, a instruirii/formării în acest domeniu şi, implicit, a personalului calificat : animatori, lucrători de tineret, coordonatori/manageri de proiecte, multiplicatori, voluntari, etc.
Totuşi, datorită experienţei franceze din proiect, au fost reluate principiile de bază ale unui Schimb de tineri aşa cum este el conceput în cadrul Programului Tineret în Acţiune, iar o parte din obiectivele acestui program au fost atinse, şi anume : promovarea cetăţeniei active in rândul tinerilor din cele doua ţări, dezvoltarea sentimentului de solidaritate şi de toleranţă, precum şi înţelegerea reciprocă. 

Organizatorii şi coordonatorii din proiect

Organizatorii proiectului, în cadrul cooperării Ille et Vilaine-Sibiu au fost asociaţia “Solidarité 35 Roumanie” şi Asociaţia de prietenie Ille et Vilaine-Sibiu. Pe plan local, tinerii au fost cei care au pus in practică organizarea întregului sejur, cu sprijinul actorilor locali : primăria, şcoala, campingul, pensiunea Moara de Piatră, magazinul din comună, barul, precum şi obiectivele turistice : casa memoriala Dr. Telea, mănăstirea cisterciană, locul numit Gaura Malului, pasarela, râul Bâlea, etc.
Coordonatorii proiectului au fost, pentru grupul francez Siona Roques, 27 de ani, animatoare cu experienţă în astfel de proiecte şi coordonatoare a unui grup de fete cu varste cuprinse intre 15 şi 17 ani.  Pentru grupul român, in schimb, această coordonare a lipsit şi a fost înlocuită parţial de asociaţia noastră, dar această situaţie nu este ideală pentru organizarea şi in viitor a acestor tipuri de schimburi. Au fost însă tineri care s-au remarcat în cadrul proiectului : Alexandru, Sorina, Flavius, Bogdan, tineri care ar putea beneficia în continuare de programe de formare şi de sprijin care să-i ajute la mai buna organizare şi concepere a unor astfel de proiecte.

 Continuare

Proiectul ar putea fi continuat, mai ales că tinerele franceze şi-au exprimat dorinţa de a reveni, aducând îmbunătăţiri stadiului actual al proiectului, prin detalierea şi aprofundarea problematicilor de mediu.
Rămân, însa în discuţie cadrul, finanţarea, locul desfăşurării, perioada, participanţii, etc.
Pe ce ar trebui, în plus insistat, până la realizarea acţiunilor din proiect, este partea de informare, sensibilizare, promovare, formare, scriere de proiect.

pagina principală / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio