Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

  SPACE - septembrie 2009 ... 


 

afis

În continuarea acţiunilor din cadrul cooperării agricole dintre judeţul Sibiu şi departamentul Ille et Vilaine, în septembrie 2009, un grup de persoane resursă, care au participat la Seminarul franco - român „Iniţiere în asistenţă pentru dezvoltare agricolă şi rurală”, din mai 2009 de la Şeica Mare, s-a deplasat la Rennes (Franţa) într-o vizită de lucru, cu ocazia SALONULUI (SPACE).

Această acţiune este a doua din cele prevăzute pentru anul 2009, în domeniul agricultură - dezvoltare rurală, din cadrul cooperarii descentralizate Ille et Vilaine – Sibiu.
Deplasarea s-a realizat prin organizarea APIVS, care a pus la dispoziţie microbuzul propriu şi  personal din echipa executivă.
Acţiunile sunt cofinanţate de Consiliul General Ille et Vilaine, Ministerul Francez de Externe şi Consiliul Judeţean Sibiu.

Purtătorii proiectului sunt, pentru partea franceză, Camera de Agricultură din Ille et Vilaine iar pentru partea română Asociaţia Ille et Vilaine – Sibiu.

În urma schimbului de experienţă în domeniul creşterii de oi şi capre, derulat în Judeţul Sibiu în luna decembrie 2008 ne-am propus să oferim ocazia unor reprezentanţi ai asociaţiilor de crescători ca, împreună cu consultanţi de la OJCA, să vadă cum sunt structurate filierele în Bretania.

Un alt punct de interes important a fost organizarea serviciilor care îi servesc pe crescătorii de animale: gestiune tehnico-economică, controlul performanţelor, selecţia genetică etc.

Această acţiune a avut scopul de a demonstra că trebuie pornit cu identificarea pieţelor existente şi potenţiale, precum şi a tuturor verigilor care trebuie avute în vedere pentru a crea ceea ce se numeşte o filieră.

Iar pentru ca valoarea adaugată a ceea ce se produce să rămână într-o măsură cât mai mare la producători, filiera trebuie să rămână sub controlul acestora.

Am dorit ca această deplasare în Ille et Vilaine să aibă loc în perioada salonului internaţional al crescătorilor de animale (SPACE), pentru a putea întâlni cât mai mulţi actori din domeniu şi a ne informa asupra evoluţiei tehnologiilor.

Pe de altă parte aceasta acţiune a constituit o ”rodare” a grupului care s-a structurat în perioada de pregătire şi de derulare a seminarului de la Șeica Mare, din mai 2009.
Acest grup începe să-şi contureze pe langă obiectivele individuale ale membrilor, un obiectiv comun în vederea dezvoltării agricole.

Pe parcursul celor patru zile petrecute în Franţa, fermierii români au avut un program bogat,  întâlniri cu oficialităţi locale, reprezentanţi ai Camerei pentru Agricultură, crescători de oi şi capre din zonă, vizite la exploataţii agricole familiare, vizite la abatoare şi fabrici de lapte, precum şi vizitarea Salonului Internaţional ”SPACE 2009”.

Bilanţul şi perspectivele acestei acţiuni au fost creionate la sfârşitul programului, împreună cu Camera de Agricultură din Ille et Vialine şi vor fi mai bine definite în prima reuniune a Grupului de Acţiune pentru Dezvoltare Agricolă de la Sibiu.

Desfăşurarea vizitei:

Marţi 15 septembrie

Prima reuniune de lucru a avut-o ca intervenant pe Carole DAVID, inginer agricol, salariat al Camerei de Agricultură  din Ille et Vilaine, specialist pe filiera caprine în regiunea Bretania. Printre misiunile pe care le are se numără: vizite la ferme cel puţin de 2 ori pe an, pe probleme alimentare, reproducere şi economie; face formări pentru crescători, animă grupurile de crescători din GEDA (Grup de studiu şi dezvoltare agricolă) şi sindicatul crescătorilor de capre din Ille et Vilaine.

Doamna Carole DAVID a facut o prezentare a tuturor proceselor care intervin în circuitul ”producător - consumator”, o expunere a  filierei caprine în departament, a relaţiilor producătorului cu organizaţiile de reglementare, colectivităţiile teritoriale, organizaţiile profesionale tehnice şi economice şi cu organizaţile sindicale.

prezentări Carole

În aceeaşi zi după masă, am vizitat ferma de oi pentru lapte bio, a familiei Claudine şi Josick  RENAULT, proprietarii pensiunii unde am locuit. De reţinut este faptul că la fermă lucrează doar proprietarul cu soţia, iar câteva ore pe saptămână beneficiază de serviciile unui stagiar care se pregăteşte pentru a se instala ca agricultor. Familia Renault a început în 1982 prin cumpărarea a 2,5 ha de teren şi a clădirilor, după care au închiriat 60 de ha. Au început cu vaci şi tauri pentru carne. După şapte ani au renunţat la vaci, întrucât ferma nu mai era profitabilă. Au reamenajat pentru creşterea iepurilor, activitate care a durat până în 2005.

Din 2005 după reflecţii şi formări care au durat aproape un an au decis să treacă pe producerea de lapte de oaie bio. În prezent ferma are 300 de oi iar laptele este livrat la procesatorul Tribala, care se află în imediata proximitate şi care produce brânză bio.

După amiază am vizitat ferma familiei Anne şi Patrick LEGENDRE  care au o exploataţie de 40 de capre agro-bio, cu atelier de procesare pentru brânză. S-au instalat imediat după terminarea şcolii. Au început cu 16 capre, după 2 ani au ajuns la 30 de capre, iar în prezent s-au oprit la 54 datorită lipsei de spaţiu de productie. Practică un sistem de vânzare direct la piaţă, combinat cu vânzare la fermă.  Au cerere pentru produsele lor dar, fiind limitaţi de capacitatea de producţie, au renunţat la una din pieţe, adică la vânzarea la fermă.

prezentare fermă

Seara am fost primiţi la primăria din Osse de Joseph MENARD, primarul comunei şi preşedinte al Camerei de Agricultură. Au fost prezenţi Jean CEZARD, directorul Direcţiei Agricole şi Gilles GUILLOMON, crescător de oi şi capre, secretarul general al Camerei de Agricultură care au condus seminarul de la Șeica Mare. Scopul întâlnirii a fost ca delegaţia română să facă o informare asupra impactului pe care l-au avut în rândul agricultorilor români acţiunile precedente din cadrul cooperării: Schimbul de experienţă din decembrie 2008, şi  Analiza terenurilor agricole din luna mai 2009.

Trebuie mentionat ca in aceasta zi a fost declansata „greva laptelui” in Franta, care a facut ca salonul sa fie marcat de tensiuni. Ministrul agriculturii a renuntat la obisnuitul tur al standurilor din cadrul salonului, fiindu-i blocata intrarea.
            Toate aceste evenimente nu i-au impiedicat pe Joseph Menard - presedinte,  Gilles Guillomon - secretar general si Catherine Dupont – director adjunct la Camera de agricultura din Ille et Vilaine sa fie alaturi de delegatia romana in mai multe momente ale zilei.

Miercuri 16 septembrie

Am participat în cadrul salonului SPACE la o dezbatere asupra instrumentelor de gestiune şi reglare a pieţelor în U.E.  Intervenanţii, provenind din Franţa, Anglia, Polonia, Spania şi Mali, au expus puncte de vedere foarte diverse asupra necesităţii unor mecanisme de regularizare a pieţelor. 
Cea de a doua parte a zilei a fost rezervată vizitei libere a salonului.

 

Joi 17 septembrie

Ziua a început cu vizitarea abatorului SVA de la Vitre, specializat pe oi şi vite. Vizita a fost ghidată chiar de Dl. Jean ROZE, patronul abatorului. Domnul Jean ROZE, a preluat afacerea pe care tatăl său a început-o în anul 1955. Abatorul SVA JEAN ROZE, s-a consacrat timp de aproape 40 de ani  prelucrării de carne (vită, viţel şi miel). În 1995, s-a orientat către piaţa de carne proaspătă şi prelucrată. În 2002 au înfiinţat o unitate de tratare a produselor de abator şi o staţie de epurare care, spre comparaţie, ar putea deservi un oraş de 200.000 de locuitori. Este cel mai mare abator din Franţa. De menţionat că toate animalele provin numai din Franţa.
Capacitatea actuală:

 1. 170 bovine/oră – 2500/săptămână.
 2. 2.000 porcine/săptămână
 3. 3.600 ovine/săptămână
Marfa este livrată la 1.800 de magazine în Franţa.

Un aspect care a impresionat delegaţia noastră a fost faptul că Dl. Jean ROZE, a dispus ancorarea drapelului României lângă drapelele Franţei şi ale Europei, în faţa clădirii administrative.

După amiază am beneficiat de o prezentare  asupra Grupurilor de studiu şi dezvoltare agricolă (GEDA) susţinută de Nathalie Bracq, animatoare la nivelul departamentului Ille et Vilaine a federaţiei acestor grupuri (FGEDA). În departamentul Ille et Vilaine sunt 20 de astfel de grupuri. Fiecare grup este o asociaţie cu preşedinte, birou executiv, etc. GEDA este formată numai de agricultori. Obiectivul GEDA este de a forma agricultorii, care singuri îşi stabilesc subiectectele şi programul de formare.
Aderenţii grupurilor împărtăşesc urmatoarele valori comune : 

 • omul, în centrul preocupărilor
 • agricultorul, catalizatorul propriei dezvoltări : este autonom, responsabil, disponibil
 • acceptarea / asimilarea modernităţii şi a economiei de piaţă
 • deschiderea faţă de locuitorii din mediul rural şi înţelegerea particularităţilor teritoriului

Temele abordate de grup sunt variate. Fără a fi exhaustive, ele pot să abordeze aspecte tehnice (lapte, culturi mari, etc.), aspecte legate de mâna de lucru (angajări, organizarea muncii, etc.), de bioenergii (depozitarea compostului, anaerobic, bio carburanţi, etc.) sau pot să abordeze problematici transversale ca strategia exploataţiei, comunicare, legătura cu colectivităţile locale, etc.).

În a doua parte a zilei am fost primiţi de preşedintele şi de directorul cooperativei Ovi-Ouest, domnii Frank MEREL şi respectiv Jean YVES CONNAULT. Cooperativa are în prezent 396 de aderenţi şi este condusă de un consiliu de administraţie format din producători. Scopul ei este să vândă produsele fermierilor, căutând pieţe şi negociind preţuri. În acelaşi timp cooperativa oferă, prin magazinul propriu toate echipamentele, accesoriile şi produsele necesare unei exploataţii agricole.

Vineri 17 septembrie

Prima parte a zilei a fost consacrată vizitei uneia din fabricile de prelucrare a laptelui din lanţul Triballa.

Ghidul nostru a fost domnul Marc Belhomme, şeful serviciului producţie. Triballa este o cooperativă de prelucrare a laptelui de oaie şi capră, înfiinţată de agricultorii bretoni, în anul 1874 la Noyal-sur-vilaine. Ulterior sau construit mai multe secţii şi în alte zone din Bretania. La secţia din Noyal-sur-vilaine se prelucrează lapte de oaie şi capră provenit din agricultura ecologică. Fabrica prelucrează 15.000 de litri de lapte pe zi. În procesul tehnologic intervin atât faze manuale cât şi faze automatizate cu tehnologie de ultimă oră. Principalul produs este „Petit Billy”, un sortiment de brânză care în funcţie de gradul de maturare se comercializează sub forma a patru varietăţi: brânză proaspată, brânză mai putin maturată, brânză mediu maturată şi maturată. Vânzarea se face în supermarketuri şi în magazinele din zonă.

Ziua s-a încheiat printr-un bilanţ, la cald, asupra sejurului. Fiecare membru al delegaţiei s-a exprimat asupra gradului în care programul a răspuns aşteptărilor sale şi a informat despre proiectele individuale sau/şi de grup pe care  le are în vedere. 
Despre gradul de satisfacţie:

 • Programul vizitei a fost foarte bine adaptat preocupărilor grupului român şi situaţiei agricultorilor.
 • Întâlnirile cu responsabili din domenii conexe creşterii animalelor au arătat ce verigi lipsesc în organizarea agriculturii româneşti.
 • A fost impresionantă prezenţa în jurul grupului român a responsabililor şi tehnicienilor de la cel mai înalt nivel din partea structurilor care înconjoară agricultorul breton.
 • „am aflat cum sunt organizaţi, ce şi cum îşi valorifică producţia”
 • „am constatat ce loc ocupă agricultura şi agricultorul în Franţa”
 • „ am înţeles mai bine semnificaţia expresiei „avem nevoie de toate agriculturile din lume”

Despre viitor:

 • „trebuie folosit cadrul deja creat, GADA (Grup de acţiune pentru dezvoltare agricolă) pentru a încerca să ne poziţionăm şi să comunicăm”
 • „se pune problema formării profesionale continue, indiferent de rolul pe care îl avem în grup”
 • „este necesară o formare de formatori în animare”
 • „până acum formatorii şi programele au fost furnizate de structurile Statului. Trebuie să ne gândim să schimbăm acest lucru, să ne preocupăm mai mult de organizarea propriei formări”
 • „ vom căuta să fim mai puternici, prin reunirea asociaţiilor de producători, pentru a deveni reprezentativi în fata autorităţilor, de la orice nivel”
 • „trebuie să ne găsim locul în ansamblul organizaţiilor din teritoriu”
 • „trebuie mai multă claritate în raporturile ţăranului cu administraţia, cu consultanţii agricoli, cu comercianţii, cu subvenţiile, cu legislaţia”
 • „cuvinte cheie : organizare şi formare”
 • Voi insista pentru formarea agricultorilor, schimburi de experienţă, crearea unui cadru de întâlniri şi dezbateri şi crearea de filiere”
 • „îmi doresc ca agricultura să devină o meserie în România şi nu doar o ocupaţie, să devină un mijloc de existenţă şi nu de supravieţuire”
 • „am ajuns la concluzia că se poate şi la noi, chiar dacă un pic mai dificil, dar nu este imposibil”
„sa păstrăm legăturile create prin aceste schimburi şi să le dezvoltăm”

 

 

înapoi / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio