Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

  Schimb de experienţă franco - român, decembrie 2008 .... 


Acest schimb se inscrie in cadrul cooperarii descentralizate dintre judetul Sibiu si departamentul Ille et Vilaine – Franta, avand la baza Acordul de cooperare semnat in 11 iunie 2003.

El completeaza intalnirile dintre agricultori rormani, polonezi si francezi care s-au desfasurat incepand inca din  anul 2004.

Obiectivele acţiunii

 1. Informarea crescatorilor romani asupra organizarii si tehnologiilor din domeniu existente in Bretania

 2. Motivarea agricultorilor ca, prin schimburi de experienta cu parteneri europeni, sa constituie grupuri de lucru locale si sa lucreze impreuna pentru a se face recunnoscuti si ascultati.

 3. Determinarea agricultorilor romani sa reflecteze impreuna asupra locului pe care trebuie sa-l ocupe fiecare dintre ei in dezvoltarea agricola si rurala a zonei in care traiesc

Exemplu de chestiuni care pot fi abordate :

 • Ce sisteme de productie si valorificare sunt adaptate pentru crescatorii din judetul Sibiu, raportat la normele europene ?
 • Spre ce fel de dezvoltare doresc agricultorii romani sa se indrepte ? Individuala, colectiva ?
 • Care sunt riscurile fiecarei variante ? Individualismul atrage rivalitati. Mai bine sa am vecini decat hectare.
 • Suntem suficient de constienti ca orice dezvoltare economica incepe cu sectorul primar, agricultura, ca prima bogatie ?
 • Intelegem ca agricultorii trebuie sa devina interlocutori ai administratiilor, sa fie recunoscuti ca reprezentanti ai profesiei agricole ? (deocamdata profesiunea pare reprezentata de conducatorii unor structuri din administratie sau de tehnicieni)

 • Participanţi:

  DELEGATIA FRANCEZA :
  Alain GOUEDARD
   Tehnician agricol al Camerei de agricultura din Ille et Vilaine specializat in ovine (inginer zootehnist).  De peste 20 de ani consiliaza producatorii din intreaga Bretanie in gestiunea tehnico-economica in cresterea ovinelor - sisteme de productie, calitatea productiei etc.

  Gilles GUILLOMON 
           Crescator de capre si oi, Secretar general al Camerei de agricultura din Ille et Vilaine, presedintele comisiei Economie in cadrul Camerei regionale, presedintele unui Grup de producatori.

  Catherine DUPONT
           Sef departament Agronomie – teritorii in cadrul Camerei de agricultura din Ille et Vilaine, coordonator pentru 20 de animatori pe dezvoltare agricola, responsabil cu cooperarea internationala.  

           PARTICIPANTI ROMANI :
  - Specialisti din Institutiile care se ocupa de agricultura si dezvoltare rurala :Oficiul judetean de Consultanta Agricola , Directia Agricola si de Dezvoltare Rurala , Directia Sanitar Veterinara, Unitatea de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Institutii Publice : Consiliul Judetean, Prefectura ; - Fermieri oi şi capre

  Marti 2 decembrie

  10.00    Intalnire la DADR cu : Directorul directiei (Dl. Nicolae Troanca), Directorul OJCA (Dl. Mircea Opris), Directorul DDR (Dl. Valentin Tudorache), reprezentanti ai judetului (Prefectura, CJS)
         Prezentarea viziunii acestor structuri asupra dezvoltarii agricole, a orientarilor si programelor de lucru pentru viitor, a directivelor guvernamentale in privinta dezvoltarii agricole si rurale.

  16.00    Intalnire la sediul APIVS (Str. Konrad Haas 14) cu tehnicieni din domeniu si reprezentanti ai crescatorilor.

  1. OJRSA, OJCA, Emil Lupean, Florin Balint, Nicolae Popa, Doru Vasiu, Andrei Marcel, Gheorghe Streza  si altii.
  2. Exemplu de intrebari pentru discuti :
   1. Este adevarat ca Romania are o crestere a productiei ovine ? Maine vor fi concurenti in Europa?
   2. Ce piata au astazi si spre ce piata se indreapta ?
   3. Cine sunt consumatorii ? Se consuma oaie si miel in romania ?
   4. Exista o oferta din partea crescatorilor romani care se doreste dezvoltata ? Cine se ocupa cu dezvoltarea in domeniu ?
   5. Care sunt circuitele de comercializare ?
   6. Exista contacte cu furnizori sau crescatori francezi ?

   Miercuri 3 decembrie

  10.00    Intalnire la Marpod (Pensiunea Harbach) cu crescatorii din judet.

  1. Vizita de grup la ferma domnului  Bratu-Coman Petru din Marpod si la ASI Nature - Tichindeal.
  2. Sesiune de intrebari si raspunsuri pe probleme tehnice si organizatorice de cresterea oilor si a caprelor la Pensiunea Harbach din Marpod.
  3. Vizita de grup la ferma de capre - Ioan Hodos.

  Joi 4 decembrie

  11.00    Intalnire la Nemsa (Pensiunea Nemsa) cu crescatorii din judet

  1. Vizita de grup la ferma de capre Iulius Comiza si la centrul de colectare a laptelui.
  2. Sesiune de dezbateri, intrebari si raspunsuri - la Pensiunea Nemsa.

  Vineri 5 decembrie

   9.00    Intalnire de bilant la APIVS

  1. Reuniune a GADA (completata cu reprezentanti ai agricultorilor) - stabilirea orientarilor pentru 2009 in cooperarea agricola si dezvoltare rurala dintre Judetul Sibiu si Departamentul Ille et Vilaine

  Scurt rezumat asupra activităţiilor care s-au desfăşurat:

  Seminariile au fost interesante şi utile din toate punctele de vedere. S-a reuşit crearea unei baze de date cu crescătorii de animale din judeţ, s-a reuşit punerea la „aceeaşi masă” a tuturor structurilor (DADR, agricultori, asociaţii). Agricultorii au avut ocazia să se cunoască unii cu alţii, să constate că problemele lor individuale sunt aproape aceleaşi cu ale tuturor, să înceapă să gândească la o dezvoltare pe termen lung.
   Am observat că structurile implicate în dezvoltarea agriculturii (DADR, Asociaţii, Producători) sunt fiecare pe cont propriu, fiecare având problemele şi nevoile sale, neexistând o comunicare şi o legătură între ei. Structurile descentralizate au aceeaşi atitudine faţă de agricultori (întotdeauna consideră că şi-au făcut datoria şi că este rândul lor să facă ceva).
  De cealaltă parte a agricultorilor, se observă că majoritatea sunt dezorientaţi, neinformaţi sau parţial informaţi rezultând de aici o incoerenţă în a se organiza pe toate planurile, că nu au o viziune de ansamblu pentru viitorul lor, că nu ştiu cum să se organizeze şi de ce.
  Din partea asociaţiilor profesionale se observă că majoritatea s-au format la îndemnul celor de la DADR, acest lucru ducând inevitabil la dispariţia asociaţiei ca şi funcţionare ca şi posibilitate de a-şi îndeplinii scopul pentru care a fost creată, membrii acestora neavând nici experienţă şi nici cunoşzinţe despre lucrul în asociativ.
  Am observat că deşi există GADA care cred că şi-a propus să participe şi să se implice în dezvoltarea agriculturii pe termen lung, practic în afară de APIVS nu se preocupă nimeni de soarta agricultorilor (adică nu încearcă să coboare la nivelul lor ca să identifice adevăratele probleme şi să dea soluţii viabile de rezolvare a acestora).

  Personal cred că este util să continuăm aceste întâlniri cu agricultori, să-i ajutăm să îşi identifice singuri problemele şi apoi să găsească soluţii practice de a le rezolva. În acest moment am senzaţia că ei ar dori să facă ceva (fiind incitaţi oarecum şi de aceste seminarii cu francezii), dar încă nu au nimic concret în mintea lor, nu ştiu cui să se adreseze şi ce, nu ştiu (cred) nici măcar că se pot întâlnii ei între ei pentru a vedea ce e de făcut. În acest sens cred că ar fi foarte util dacă APIVS ar putea să joace în continuare un rol de catalizator, de a organiza şi impulsiona asociaţiile existente să înceapă să se organizeze şi să îşi impulsioneze membrii să lucreze împreună.

  • documente lucru - decembrie 2008

   

  înapoi / sus

   

  Parteneri:

  cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

  Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

  Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
  Created by Image Art & Bio