Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

Sărbătoarea Internaţională a Muzicii – Fête de la musique…


afis

 

 « Faites de la Musique, la Fête de la Musique ! »
« Să facem din Muzică, Sarbătoarea Muzicii ! »

 

În fiecare an, data de 21 iunie marchează Sărbătoarea Internaţională a Muzicii. Sărbătoarea avea loc în fiecare 23 iunie, înainte de sărbătoarea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, taranii din Europa intreaga aprindeau focuri pe strazi sau in piete. Aceste focuri primeau binecuvântarea unui preot si celebrau fertilitatea agricola.

Un studiu asupra practicilor culturale ale francezilor efectuat in 1982 scotea la iveala faptul ca cinci milioane de francezi, dintre care un tânar din doi, cânta la un instrument. Maurice Fleuret Director al Muzicii si al Dansului in cadrul Ministerului Culturii, a imaginat posibilitatea ca acesti tineri si nu numai ei, sa poata sa cânte pe strazi, in contact direct cu lumea. La putin timp dupa aceea, in data de 21 iunie, ziua solstitiului de vara, care ducea cu gândul si la sarbatorile de Saint-Jean - Sfântul Ioan, a fost lansata Sarbatoarea Muzicii. Din anul 1985 manifestari similare au loc la aceeasi data in toate tarile Europei. In mai putin de 15 ani, Sarbatoarea a cuprins mai bine de 100 de tari, de pe 5 continente.

Mobilizarea profesionistilor si amatorilor, atentia care este acordata tuturor genurilor de muzica, a devenit astfel o politica : aceea de a acorda fiecarui gen de muzica un loc al sau, fie ca e vorba de rock, jazz, muzica populara sau clasica. Toate acestea se realizeaza prin intermediul unei manifestari populare cu caracter spontan in care tineri si nu numai, amatori si profesionisti, ies pe strazi pentru a cânta si a prezenta publicului diferite genuri de muzica, pentru a interactiona sau pentru a se face cunoscuti.

In România, « Sarbatoarea Muzicii » a fost initiata de Ambasada Frantei inca din 1990, in 2003 participând la ea 8 orase. Tot in 2003, Ploiestiul a devenit primul oras care a aderat la Asociatia Internationala a Sarbatorii Muzicii.

Asociatia de prietenie “Ille et Vilaine – Sibiu” a organizat în data de 21 iunie 2009  la Sibiu , a VII-a editie  

Partenerii locali ai proiectului au fost Primaria Municipiului Sibiu, Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.

Au avut loc concerte ale trupelor de tineri din Sibiu si judetul Sibiu in Parcul Tineretului si in curtea Casei Ille et Vilaine cu participarea trupelor „Solaris”, „Tender”, „Avocat”, „Ultraj”, „DJ” . A fost de asemenea prezent un pianist care a cântat muzica din repertoriul clasic national si international

Scopul «Sarbatorii Muzicii » a fost acela de a reuni la Sibiu si in anul 2009 oamenii intr-o atmosfera festiva prin intermediul manifestarilor muzicale de genuri diferite, care au avut loc in locatii diferite – parc, curte.
Obiectivul general al „Sarbatorii muzicii” a fost de a face din muzicienii profesionisti si amatori adevaratii actori al sarbatorii permitându-li-se sa se exprime in spatii scenice amenajate in inima orasului.

 Editia a VII-a a „Sarbatorii Muzicii la Sibiu” de anul acesta are un bilant foarte pozitiv dupa cum a reiesit din discutiile cu participantii la proiect, locuitori ai orasului Sibiu si turistii straini. Acestia si-au manifestat dorinta de a participa in numar si mai mare anul viitor.

 

 

Informaţii
Casa Ille et Vilaine – str. Konrad Haas, nr. 14, Sibiu
Telefon : 0369.10.10.71
Persoana de contact :
Florentina Chidu – Coordonatoare programe
E-mail: florenbia@yahoo.fr
Mobil: 0729.015.823

 

pagina principală / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio