Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

Aceasta reuninune a beneficiat de prezenta unor noi parteneri de dialog din partea Asociatiei crescatorilor de ovine « Marginimea ».
In schimb nu am avut printre noi reprezentanti din partea Prefecturii si al OJCA.
Putem spune ca nucleul GADA este mentinut de CJS, DDR si APIVS. La ultimile doua reuniuni s-au adaugat acestui nucleu Asociatia « Caprimed », Asociatia « Fraternitatea Nemsa », Asociatia crescatorilor de ovine « Marginimea », GAL Microregiunea Hartibaciului, GAL « Tara Oltului », Asociatia crescatorilor de vite Marpod, Sc WEBER srl,  precum si consultanti agricoli de la Medias si Agnita.
Asa cum ne-am propus la intalnirea precedenta participantii au expus o serie de obiective care ar putea fi realizate in cadrul GADA. Aceasta presupune o analiza mai aprofundata  privind inscrierea intr-o staregie a grupului si gradul de fezabilitate.

Obiective in vrac :

 • Facilitarea accesului asociatiilor de producatori in pietele agro-alimentare (« traseu scurt » de la producator la consumator.
  Omologarea raselor de animale la nivel de asociatie (exista COP - controlul oficial al productiei - pentrul rasa turcana, la Asociatia « Marginimea »)
 • Facilitarea accesului la finantari – relatia cu APIA
 • Promovarea unitara a tuturor asociatiilor de producatori din judet ( specific, localizare, produse, puncte de valorificare etc.). Crearea unui spatiu de publicitate pentru asociatii ( revista site, internet etc.). Au fost evocate revista Turcana si Gazeta Hartibaciului, dar se doreste ceva coordonat de GADA.
 • Crearea  unui  complex cu produse si servicii agricole din judet (ex. « Casa oierilor » cu spatii de cazare si masa)
 • Initierea unui  program judetean de pastrare a raselor autohtone.
 • Crearea  in cadrul GADA a unor poluri sau echipe specializate in servicii pentru agricultori, de exemplu : Scrierea de proiecte ; Formare continua a agricultorilor ;  Informare privind oportunitatile de finantare si dezvoltare etc.
 • Dotarea GADA cu specialisti inclusiv in deomeniul juridic si contabil.
 • Pentru  DDR, GADA  ar putea sa reprezinte un loc de intalnire cu beneficiarii  si de continuare a informarilor pe care aceasta  structura le face deja in teritoriu.
 •  Crearea unui mecanism de intalnire si schimburi intre asociatiile agricultorilor.
 • Reglementarea bazelor de date cu animalele si eliminarea fraudelor legate de animale nedeclarate.
 • Eliminarea blocajului creat de monopolul medicilor veterinari care au concesionat activitatea DSV in teritoriu. Ar trebui invitati si acesti medici veterinari in GADA.
 • Autoreglementarea  sectorului ONG din domeniu  (de mentionat ca exista un cod de conduita al ONG )
 • Deblocarea arendarii sau inchirierii terenurilor catre agricultori sau asociatiile de agricultori. Majoritatea primarilor nu vor sa piarda controlul asupra aceste terenuri  pe care le administreaza discretionar.
 •  Identificarea  asteptarilor  reciproce intre administratie si agricultori. Participantii au fost invitati sa trimita pe e-mail la APIVS aceste asteptari.
 • Constituirea unui  « birou executiv » al GADA , avand misiunea  de a concretiza programele stabilite in plen.

Urmatoarea intalnire a GADA este prevazuta pentru luni 23 noiembrie, ora 10.00 si va avea ca ordine de zi prioritizarea acestor obiective si planificarea actiunilor pentru cele mai importante dintre ele.

Trebuie mentionat ca Monitorul Oficial 761/9.11.2009 ( aparut in timpul acestei reuniuni ) a publicat lista institutiilor si autoritatilor publice care se vor reorganiza potrivit Legii 329/2009.
La pozitia 63 este mentionat : « Oficiile de consultanta agricola se transforma in camere agricole. »
«  Camerele agricole sunt institutii publice descentralizate finantate din venituri proprii si suventii de la bugetul de stat… »  Numarul de posturi reduse este de 1092.
Concluzia este ca trebuie sa ne asteptam cat de curand la aparitia unei legi a Camerelor agricole, iar GADA va trebui sa se plieze pe aceste noi realitati.

         12.11.2009                                                                                                           Valentin Arvunescu

 

înapoi / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio