Asociaţia de prietenie
                                   "Ille et Vilaine - Sibiu"

Facebook

Centre de vacanta
cursuri de limba franceza


Studio de traducere simultană

vezi ARHIVA

     
CONCEPTUL DE  CENTRU  DE  VACANŢĂ

PROMOVAT  DE

      ASOCIAŢIA  « ILLE ET VILAINE – SIBIU»
DESPRE  TIMPUL  LIBER AL COPILULUI

Dincolo de primul sens al cuvântului - a avea timp la dispozitie - timpul liber poate insemna si un timp pretios pentru dezvoltarea personala. Utilizat cu atentie el poate contribui la construirea personalitatii si a identitatii copilului.

Daca acceptam ca timpul copilului de 6 -14 ani este compus din trei parti principale: timpul petrecut in familie, timpul petrecut la scoala si timpul liber, constatam ca acesta din urma este adesea gestionat de copilul insusi.


Momentele petrecute in timpul liber sunt momente de descoperire a celuilalt, a lumii, a lui însusi, momente de traire pe viu a valorilor si regulilor necesare convietuirii in societate. Este perioada unei educatii informale care o completeaza pe aceea primita în scoala sau în familie.

A te ocupa de copii si tineri in drumul lor spre dobândirea autonomiei se dovedeste a fi din ce in ce mai necesar intr-o societate care evolueaza foarte repede si adesea bulverseaza reperele.

Constatam ca in decursul unui an, timpul liber al copiilor este in proportie de 15% in perioada anului scolar si 40% in perioada vacantelor.

Este foarte mult timp care trebuie umplut iar parintii simt cel mai acut aceasta necesitate pentru ca, pe de o parte sunt ocupati, iar pe de alta nu au solutii.

CENTRUL DE TIMP LIBER DIN FRANŢA

Centrele de timp liber au început sa fie organizate în Franta din anul 1937 ca o componenta a educatiei populare. Ele sunt structuri adaptate pentru copii de diferite transe de vârsta, de la 2 ani la 14 ani, si se deruleaza miercurea (copiii din Franta nu merg miercurea la scoala). Centrele de timp liber sunt organizate si in timpul vacantelor scolare sub diferite formule, cu sau fara cazare, tematice etc.
Scopul unui centru de timp liber este sa ofere activitati ludice adaptate intereselor si ritmului copiilor. Filozofia sa de baza este aceea ca dezvoltarea copilului se realizeaza in timp ce se joaca.
Prin activitatile derulate se urmareste nu numai dezvoltarea intelectuala si fizica a copiilor, dar si dobândirea autonomiei, a capacitatii de a lua decizii in deplina libertate si siguranta.
Centrele de timp liber sunt adevarate institutii locale, avand sedii proprii si salariati, fiind sprijinite de administratie si coordonate de asociatii de parinti.

CONCEPTUL DE CENTRU DE VACANŢĂ PROMOVAT DE APIVS

L-am numit centru de vacanta intrucât el se desfasoara timp de doua saptamâni in vacanta de vara a copiilor.

Conceptul de centru de vacanta promovat de APIVS propune o solutie colectiva la o problema colectiva: gestionarea timpului liber al copilului folosind resurse umane, materiale si financiare existente in comunitate si/sau atrase.

O vedem ca pe o optiune mai putin costisitoare in comparatie cu oferta firmelor private, realizabila si in mediul rural. Ea  presupune existenta unui organizator local de tip asociativ sau comunitar.

Aceasta poate fi un exemplu de economie solidară în care se gasesc solutii profesioniste cu costuri minime la o nevoie colectiva, impletind contributiile beneficiarilor cu activitati benevole si remunérate, cu o sustinere din partea colectivitatilor locale.

Centrul de vacanta este locul unde copiii nu sunt in concurenta, nu sunt promovate diferentele ci sunt incurajate relatiile de prietenie, autonomie, ajutor reciproc, munca în echipa, toleranta etc.

Dezvoltarea conceptului poate urmari doua directii :
 a) centre sezoniere, cu durata limitata, organizate in spatii adecvate;
 b) centre de timp liber permanente, amenajate si dotate cu echipament adecvat si cu personal  calificat.

In ambele variante însă, factorul determinant este existenta unui „purtator de proiect” , o structura care, pornind de la o buna intelegere a conceptului,  are misiunea sa aduca impreuna factorii interesati si sa atraga resursele necesare.

In mediul rural exista posibilitatea de a realiza centre de vacanta prin Grupurile de actiune locala (GAL) beneficiaza de finantare prin masuri ale Programului national de dezvoltare rurala (PNDR), axa LEADER.

CENTRE  DE VACANŢĂ ÎN SIBIU SI ÎN JUDEŢ

APIVS a demarat în anul 2004, proiectul “Centre de vacanta” in Sibiu, dupa modelul centrelor de timp liber din Franta, adaptat la conditiile din România.

Impreuna cu Asociatia de infratire “Rennes-Sibiu” din Franta, APIVS a facut demersurile pentru a putea organiza un prim centru experimental în Sibiu. Cele doua asociatii au început prin a forma animatori de centre de vacanta care au lucrat apoi in centre cu animatori profesionisti din Franta.
Au cautat apoi finantare în Franta, dar si la Primaria Sibiu pentru asigurarea logisticii, a materialului pedagogic si pentru remunerarea animatorilor.

Incepand cu anul 2008 APIVS a extins proiectul in comune din judet, fiind sprijinita de Asociatia “Solidarite 35 Roumanie”, in cadrul cooperarii descentralízate dintre judetul Sibiu si departamentul Ille et Vilaine-Franta.

Centrul de vacanta se desfasoara timp de doua saptamâni (fara week-enduri), în vacanta de vara. Copiii participa la activitati diverse, între orele 9,00 – 17,00. Activitatile au loc sub forma de ateliere cu o durata de 30 – 45 de minute în functie de transa de vârsta: activitati manuale, de bricolaj, jocuri diverse, de societate, sportive, teatru, muzica, vizite etc.
Toate materiale pedagogice (carton, hârtie, creioane, foarfeci, lipici etc.) si materialele sportive (mingi, rachete de badmington, de tenis, cercuri etc.) sunt asigurate de proiect. Copiilor li se ofera doua gustari pe zi. Persoanele care lucreaza cu copii sunt animatori profesionisti, persoane formate în tehnicile de animatie de catre APIVS, acreditata CNFPA pentru “Formarea profesionala de animator de centre de vacanta”.

 

 

înapoi / sus

 

Parteneri:

cons jud sb conseil general 35 S35R ch35 Ambasada Frantei Gites 35 ATRT Casa Corpului DidacticLangue communication Bienvenue a la ferme centras FDSC AJTS GAL PM GAL Hartibaciu GAL Tara Oltului Caprimed Prefectura SB DADR DADR

Acasă / Despre Noi / Programe / Rețele / Servicii / Parteneri / Glosar / Arhivă / Contact

Copyright 2009 Asociatia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu
Created by Image Art & Bio